1.5 trilyon nerede?

Özel İletişim Vergisi Gerçek Amaçtan Sapıyor: Deprem Vergileri Lükse Gidiyor

1999 depreminin ardından Türkiye’de depreme hazırlık için çıkarılan ‘deprem vergisi’ adı altındaki Özel İletişim Vergisi (ÖİV), maalesef amacından sapıyor. Vergi 2004 yılında kalıcı hale getirilmesine rağmen, toplanan paraların depreme değil, bütçe harcamalarına kullanıldığı itiraf edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “o paralar yol oldu” açıklaması, verginin yanlış kullanıldığını açıkça gösteriyor.

SÖZCÜ gazetesi tarafından yapılan araştırmaya göre, 2000 yılından bu yana halktan toplanan deprem vergileri, devletin resmi bütçe verilerine göre 25 yılda 144 milyar 911 milyon lira seviyesine ulaştı. Bu miktar, 25 yıllık dönemde toplam vergi gelirinin 40 milyar 72 milyon dolarlık bir kısmını oluşturuyor. Güncel kurlarla ifade edildiğinde, 25 yılda toplanan vergilerin karşılığı 1 trilyon 535 milyar lirayı buluyor.

Deprem Vergileri Lükse Gidiyor

ÖİV, aslında depreme hazırlık için toplanması gereken bir vergi olmasına rağmen, 2004 yılından bu yana lüks harcamalarda kullanılıyor. İktidar tarafından lüks seyahatler, makam araçları ve diğer lüks ihtiyaçlar için harcanan vergiler, deprem için ayrılması gereken kaynakları tüketiyor. 2021 yılında ÖİV oranının yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarılması da deprem için ayrılmayan paraların artmasına neden oldu.

Özel İletişim Vergisi, ilk olarak bir yıl için çıkarıldı ve iletişim hizmetleri üzerinden alınıyor. Verginin amaç dışında kullanılması, deprem hazırlıklarının aksamasına sebep oluyor. 2000 yılında süresi dolacakken 2003 yılına kadar uzatılan vergi, 2004 yılında kalıcı hale getirildi.

Her Depremde Ek Vergiler Getiriliyor

İktidar, deprem vergilerini farklı alanlarda kullanarak, son olarak Kahramanmaraş depreminde ek vergiler çıkardı. Bu ek vergilerle halktan yaklaşık 400 milyar lira toplandı. 2023 yılında Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) çıkarılarak, 2023 ve 2024 yıllarında toplam 35.6 milyar TL vergi tahsil edildi. Harçlara yüzde 50 zam yapıldı, KDV oranları artırıldı ve 2023 ve 2024 yıllarında toplam 80 milyar lira Kurumlar Vergisi geliri elde edildi. Ayrıca, akaryakıt ÖTV’sine deprem zammı yapıldı.

Related Posts

Erdoğan ve emeklileri topa tuttu: Adam zam vermiyor ama biz hala alkışlıyoruz!

Artvin merkezde kurulan haftalık halk pazarındaki durgunluk esnafı zorluyor. Pazar esnafı, meyve fiyatlarındaki artıştan ve satış yapamamaktan şikâyetçi. Pazarcı Seydullah Kara, fiyatların yüksekliğine dikkat çekerek, “Pazarın en yüksek fiyatı ne …

İSO İkinci 500 açıklandı: Sanayide rekor zarar

İSO, “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2024” Araştırmasının sonuçlarını açıkladı. İSO İkinci 500 araştırmasına göre, 2024’te sanayi şirketlerinde yüksek enflasyon etkisiyle rekor zarar görüldü.

Avrupa’nın en büyük gıda çiftliği iflas krizinde

Avrupa’nın en büyük kapalı sistem karides çiftliği Hansegarnelen GmbH iflas başvurusunda bulundu. 1,5 milyon Euro’luk finansman açığıyla sarsılan şirket, yatırımcı arayışına girdi.

Togg, Tesla’yı geride bıraktı

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 artarak 607 bin 977 oldu. Otomobil satışları, söz …

Memur ve emekli zam oranı belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2025 enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, memur ve memur emeklilerinin Temmuz ayında alacağı zam oranı kesinleşti. 2025’in ikinci toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı dikkate alındığında, maaşlarda …

Bakan Kacır: Hedefimiz Türkiye’yi dünyanın en büyük yapay zeka ekonomilerinden biri haline getirmek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yapay Zeka Fonu ile yerli yapay zeka girişimlerini büyütmeyi amaçladıklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hedefimiz, 2030’da Türkiye’yi dünyanın en büyük yapay zeka ekonomilerinden biri haline getirmek” ifadesini kullandı.