Terleyen boya binaları serinletiyor!

Yeni Boya Teknolojisi ile Binalar Doğal Yollarla Serinliyor

Dünya genelinde elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 20’si, fan ve klima sistemlerine gidiyor. 2050’ye kadar bu ihtiyacın yüzde 45 artması bekleniyor. Üstelik büyük şehirler, “kentsel ısı adası” etkisiyle çevresine göre daha da sıcak hale geliyor. Bu da, özellikle düşük gelirli bölgelerde ölümcül sonuçlara yol açabilecek yeni çözümler gerektiriyor.

Popsci’in haberine göre uluslararası bir mühendislik ekibi ise yeni bir çözümle karşımıza çıkıyor: Hem yeni binalara hem de mevcut yapılara uygulanabilecek özel bir boya.

Günümüzde kullanılan bazı boyalar, güneş ışığını yansıtarak veya kızılötesi radyasyon yoluyla ısıyı uzaklaştırarak soğutma sağlayabiliyor. Ancak bu tür pasif soğutma sistemleri, çoğunlukla kuru ve güneşli bölgelerde işe yarıyor. Nemli hava ya da bulutlu günlerde etkinlikleri ciddi ölçüde azalıyor. Ayrıca bu soğutma türü, çoğunlukla sadece yatay yüzeylerde işe yarıyor.

Yeni geliştirilen CCP-30 ise bu sınırlamaları aşmayı başarıyor. Çin’deki Nanyang Teknoloji Üniversitesi öncülüğündeki ekip, ilhamını çimentonun sıvı tutma kapasitesiyle, vücudun “terleme” yoluyla serinlemesinden aldı.

Araştırmacılar, kalsiyum silikat hidrat içeren beyaz jel benzeri bir maddeyi nanometrik ölçekte daha gözenekli hale getirdi. Ardından bu özel boyayı küçük model bir eve uygulayıp, geleneksel dış cephe boyası ve piyasadaki ısı yansıtıcı boyayla kaplı diğer iki evle karşılaştırdı. Deney, Singapur’un sıcak ve nemli ortamında tam iki yıl boyunca sürdü.

Sonuçlar etkileyici: CCP-30, güneş ışığının yüzde 92’sini yansıttı, aldığı ısının yüzde 95’ini kızılötesi radyasyonla dağıttı. Gözenekli yapısı sayesinde yağmur suyunun yüzde 30’unu içinde tutarak, bu sıvıyı buharlaştırarak ek bir soğutma sağladı. Üstelik boya suyla doluyken bile ışığı yansıtma kapasitesini kaybetmedi.

İlk testlerde elde edilen sonuçlara göre bu boyayla kaplı binalarda yüzde 30-40 oranında elektrik tasarrufu sağlandı. Araştırmacılar, bu yenilik sayesinde boyanın yaşam döngüsü boyunca karbon etkisinin yüzde 28 daha düşük olabileceğini belirtiyor.

Yoğun ve nemli şehir bölgeleri başta olmak üzere birçok farklı iklimde faydalı olabilecek bu teknoloji, şehir yaşamını daha dayanılır hale getirebilir.

Related Posts

Türkiye Wing Foil Şampiyonası Datça’da başladı

Datça Yat Kulübü ve Dirik Surf Club Hotel ev sahipliğinde, Türkiye Wing Foil Şampiyonası, Muğla’nın Datça ilçesinde başladı.

Okul Sporları Türkiye Okçuluk Şampiyonası Sivas’ta başladı

Okul Sporları Küçükler, Yıldızlar ve Gençler Türkiye Okçuluk Şampiyonası, Sivas’ta başladı. Yarın sona erecek şampiyonada, dereceye giren sporculara ödülleri verilecek.

Apple iOS 26 güncellemesi: Android’den esinlenilmiş üç büyük yenilik!

Apple iOS 26 güncellemesi: Android’den esinlenilmiş üç büyük yenilik!

Apple, WWDC 2025 etkinliğini düzenledi! Neler duyuruldu?

Apple, WWDC 2025 etkinliğini 9 Haziran akşamı gerçekleştirdi. Etkinlikte yeni yazılım güncellemeleri duyuruldu.

WhatsApp kullanıcıları için yeni dönem: Kendi yapay zeka robotunuzu yaratın!

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcılarına özel yapay zeka sohbet robotları oluşturma imkanı sunan yeni bir özellik test etmeye başladı.

Twitch için 2K ve dikey format dönemi başlayacak

Amazon’un sahip olduğu canlı yayın platformu Twitch için yeni bir dönem başlatılıyor. Buna göre platformda artık 2K yani 1440p çözünürlükte ve dikey formatta yayın yapılabilecek.