Brent petrolde Kasım 2021’den bu yana en sert düşüş

Bugün Brent petrolün varil fiyatı, dünkü seviyesine göre yaklaşık yüzde 0,68 azalarak 62,57 dolara geriledi. Aynı saatte WTI ham petrolün varil fiyatı ise 59,48 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte, dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi arasındaki ticaret savaşının neden olduğu talep endişeleri ve piyasalardaki artan arz fazlası etkili oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da ithal ürünlere ek vergi uygulayacağını açıklamasının ardından, Çin’den gelen misillemeyle birlikte petrol fiyatları 9 Nisan’da son dört yılın en düşük seviyesine geriledi.

Son haftalarda ticaret müzakerelerine ilişkin atılan karşılıklı adımlar bazı iyimserlik yaratsa da değişken tarife politikaları, ekonomik aktivitenin yavaşladığı endişelerine neden oldu.

Talepteki zayıflık ve arz fazlasının birleşmesi, petrol fiyatlarında Kasım 2021’den bu yana en ciddi aylık düşüşe neden oldu. Brent ve WTI ham petrol varil fiyatları yüzde 16’nın üzerinde değer kaybetti.

OPEC ve OPEC+ ülkelerinin üretim artışına devam edeceği beklentisi, arz fazlası endişelerini artırıyor. 8 ülkeden oluşan OPEC+ grubu, 5 Mayıs’ta üretim miktarını belirlemek üzere toplanacak.

Jeopolitik gelişmeler de fiyatları etkiliyor; Rusya-Ukrayna ateşkes görüşmeleri ve ABD ile İran arasındaki nükleer müzakerelerin gerilimi azaltması fiyatları destekliyor.

ABD’de ham petrol stoklarının 3 milyon 760 bin varil arttığı bilgisi, talep endişelerini besleyerek fiyatları aşağı yönlü destekliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) resmi stok verilerinin açıklanması bekleniyor.

Uzmanlar, Brent petrolde 70,67 doların direnç, 60,11 doların ise destek seviyesi olarak izlenebileceğini belirtiyor.

Related Posts

Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu? Küresel petrol piyasalarında neler oluyor? 30 Nisan 2025 Çarşamba petrol fiyatları

Talep zayıflığı ve arz fazlalığı endişeleri, petrol fiyatlarını yüzde 16’yı aşan kayıpla Kasım 2021’den bu yana en büyük aylık düşüşe yöneltti

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi martta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), martta aylık bazda yüzde 2,25, yıllık bazda yüzde 37,94 artış gösterdi.

Üretici ve market arasındaki fiyat farkı zirveye ulaşıyor: Karnabahar ve havuçta yüzde 43 artış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

Ekonomistler Şimşek’in konuşmalarını değerlendirdi: “Norveç düzeyinde olduğumuzu anladım”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in canlı yayında ekonomiye dair yaptığı açıklamalar ekonomistler tarafından nasıl karşılandı?

Enflasyonu düşürmek için bel bağlamışlardı: Yabancı kaçıyor, borç büyüyor

CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporunda, iktidarın reel sektörü çok büyük kur zararıyla karşı karşıya bıraktığına dikkat çekildi. “Faiz sebep enflasyon sonuç” politikasının reel sektörde milyarlarca liralık kur zararına yol açtığı anımsatılan …

Türkiye’de iflas dalgası sürüyor: Tarım ve hayvancılık devi çöktü!

Konya merkezli Ereğli Bereket Tarım Hayvancılık Şirketi, konkordato talebi reddedilince iflas etti. Mahkeme, şirketin tüm tedbirlerini kaldırarak iflas masası oluşturdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir