Bakanlıktan Anadolu Ajansı’na yapılan açıklamada, basına yansıyan “IMF heyetinin Türkiye’nin talebiyle ülkeye geleceği” iddialarının gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Türkiye’nin IMF’den destek istediği, heyetin bu nedenle ülkeye geleceği iddiasının doğru olmadığına işaret eden yetkililer, Bakanlığın heyete yönelik resmi bir daveti bulunmadığını ancak heyetin, IMF’nin Türkiye ile ilgili teknik ekibinde kısa süre önce değişiklikler olduğunu ve ekibe yeni üyeler katıldığını, diğer ülkelerde de mutat olduğu üzere, yeni ekibin, ülkeyi tanımak, kendi paydaşlarıyla tanışmak ve Türkiye’nin son dönemdeki ekonomi politikalarını daha yakından öğrenmek isteyebilecekleri için teknik ve rutin bir ziyarette bulunabileceğini kaydetti.
CARİ AÇIKTA DARALMA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise önceki ismi Twitter olan, X sosyal medya platformundan dün yaptığı açıklamada, cari açık ve istikrarlı lira vurgusu yaptı. Turizmde temmuz ayı performansına değinen Şimşek, şunları söyledi: “Türkiye bir ayda 7.1 milyon ile dikkate değer sayıda yabancı ziyaretçiyi ağırlayarak tarihin en iyi temmuz ayına damga vurdu. Türkiye’nin cari açığının tüketici kredilerinin büyümesindeki yavaşlama ve turizm gelirlerindeki keskin artış sayesinde (hazirandaki 56 milyar dolarlık 12 aylık bütçe açığından aralıkta yaklaşık 40 milyar dolara) önemli ölçüde daralması bekleniyor. Bu da daha istikrarlı bir lirayı destekliyor.”
Mehmet Şimşek
KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE
Bakan Şimşek, ayrıca kayıt dışılıkla mücadelenin de arttığını belirterek, “Denetimlerde yapay zekâyı devreye alıyoruz” dedi. Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kayıt dışılıkla mücadelemiz artarak devam ediyor. Denetimlerde yapay zekayı devreye alıyoruz. Kayıt dışılık sadece vergi kaybı değildir; esas sorun, kayıtlı ekonomi aleyhinde oluşan haksız rekabetin yol açtığı tahribattır. Yani finansmana erişememe, düşük ölçek ve zayıf verimlilik” dedi.