Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan düşüş paniğine karşı uyardı. “Rüzgar tersine dönecek!” başlıklı Youtube videosunda değerlendirmeler yapan Memiş, ‘Büyük tufan’ uyarısını yinelerken detaylandırdı.
DÖVİZ Mİ ALSAM, ALTINA MI YATIRSAM?
Memiş, şöyle konuştu: Altın ve gümüş fiyatlarındaki düşüşleri görünce yatırımcı paniklemiş. Diyor ki; altın ve gümüş fiyatlarındaki düşüşler devam eder mi? Zarar eder miyiz? Hayır. Gerçek para birimi altın ve gümüştür. Gerçek para birimlerinde ons taraftaki düşüşlerin nedeni, ABD Merkez Bankası Fed’in politikaları. ABD’de enflasyon malum yüksek. Ne diyorlar? Biz yüzde 2 hedefliyoruz. Bunun için faizleri artıracağız diyorlar. Başka çareleri yok.
ABD’de Asya’da, Türkiye’de, Avrupa’da o kadar çok büyük sorunlar var ki, bu problemleri sadece faiz artırarak, emtia fiyatları baskılayarak çözemeyecekler. Geçici bir enflasyon yok. Dünyada bütün insanların alım gücünü azaltacaklar. Dünya düzeninde al-sat üzerinden para kazanmak diye bir sistem yok. Biz ülke ekonomisi olarak nasıl ayakta durabilirizin çabasını gösteriyorlar.
Finans analisti İslam Memiş, “Faize mi yatırsam, KKM’ye mi girsem, borsaya mı yatırsam, döviz mi alsam, altına mı yatırsam?” sorusuna yanıt verdi.
Parası olan ne yapsın?
Borsa iç piyasada yükseliyor, kur-faiz yükseliyor. Kenarda 1 milyon lirası olan dolar alsa da, borsaya girse de, euro alsa da kazanıyor. Evini arabasını satsın herkes oturduğu yerde kazansın ne güzel değil mi? İşte burada algılanması gereken şu. Büyük bir tufan geliyor. Ekim ortalarında küresel ekonomilerde büyük bir tufan bekleniyor. Farklı stresleri, farklı fiyatlamaları gündeme getiriyorlar. Mesela göç sorunu. ABD’de halk sokaklarda göçmenleri engellemek istiyor. Gösteriler yapıyorlar. Avrupa’da, Türkiye’de aynı problem var. Küresel ısınmadan kaynaklı, ekonomik krizlerden kaynaklı dünyada hiçbir şey yerli yerinde değil. Parası olanın da kafası karışık. Faize mi yatırsam, KKM’ye mi girsem, borsaya mı yatırsam, döviz mi alsam, altına mı yatırsam? Dünyada bütün şirketlerin yavaş yavaş iflaslarına şahit olacaksınız.
Şu an stok yapma zamanı, alım zamanı
Ons tarafındaki baskılanma 1874 dolar, belki aşağı yönlü kırılır ancak bu düşüşler kalıcı değil. Önümüzdeki ay Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının nasıl altın stoklarını artırdığını açıklayacak. Ons tarafındaki düşüşler merkez bankaları nedeniyle. Kriz patlayınca, altın satarak bunu aşmaya çalışacaklar. Dolar endeksindeki yükselişler kalıcı değil. Yatırımcıları ters köşeye yatırıyorlar. Kimse elindeki altını, gümüşü, euro’sunu, sterlinini satmasın. Rüzgar tersine döndüğünde ‘keşke’lerle dolu sohbetler göreceksiniz. Ekimden sonra ‘altın, gümüş alım fırsatı verir mi?’ sorularını soracaklar. Zamanında ekeceksin, zamanında biçeceksin. Şu anda stok yapma zamanı, alma zamanı. Bu düşüşler büyük bir tufanın habercisi.